Oryginalny kołocz śląski

kolocz.info

Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego

Powstańców Śląskich 25/6
45-086 Opole
województwo: opolskie

lokalizacja gps: 50.6612369, 17.6405471

NIP: 754-305-69-71
REGON: 161431360

nr tel.: +48 500367730
strona internetowa: kolocz.info
poczta e-mail: kontakt@kolocz.info

Sprawdź lokalizację

Opis firmy

Kołocz śląski lub kołacz śląski to produkt, który wypieka się w formie prostokąta na standardowych blachach. Występuje jego kilka wariantów smakowych, w zależności od rodzaju nadzienia lub jego braku. Jako uzupełnienie ciasta można wykorzystać jabłka, mak lub ser. Kołocz jest charakterystyczny przede wszystkim, dzięki pracochłonnej kruszonce, (znajdującej się na wierzchu wypieku), posypanej cukrem pudrem. Wieloletnia tradycja, złocisty kolor, maślany zapach i fenomenalny smak to wszystko cechy kołacza, który nie bez przyczyny produkuje się już tak długo.

Cechy charakterystyczne kołocza

Dawniej rodzaj pieczywa, symbol towarzyszący w trakcie ważnych uroczystości, a dziś ciasto, posiadające oznaczenie produktu regionalnego. Kołocz, bo o nim mowa to bez wątpienia jedno z najstarszych ciast w Polsce. Wykonywany według konkretnego przepisu, ograniczony do trzech wariantów nadzienia lub go pozbawiony, z kruszonką i cukrem pudrem na wierzchu. To niezwykłe ciasto może nie tylko pobudzać kubki smakowe, ponieważ oddziałuje na zmysły również wyglądem i zapachem. Co ważne, kołocz i kołacz to określenia tego samego produktu, które można stosować zamiennie.

Oferta pełna: Kołocz

Godziny kontaktu:

Poniedziałek08:00-15:00
Wtorek08:00-15:00
Środa08:00-15:00
Czwartek08:00-15:00
Piątek08:00-15:00
SobotaZamknięte
NiedzielaZamknięte

Podobne wpisy:

JUTAR sp.j.

Ubojnia