Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego
Powstańców Śląskich 25/6
45-086 Opole
województwo: opolskie
lokalizacja gps: 50.6612369, 17.6405471
NIP: 754-305-69-71
REGON: 161431360
nr tel.: +48 500367730
strona internetowa: kolocz.info
poczta e-mail: kontakt@kolocz.info
Kołocz śląski lub kołacz śląski to produkt, który wypieka się w formie prostokąta na standardowych blachach. Występuje jego kilka wariantów smakowych, w zależności od rodzaju nadzienia lub jego braku. Jako uzupełnienie ciasta można wykorzystać jabłka, mak lub ser. Kołocz jest charakterystyczny przede wszystkim, dzięki pracochłonnej kruszonce, (znajdującej się na wierzchu wypieku), posypanej cukrem pudrem. Wieloletnia tradycja, złocisty kolor, maślany zapach i fenomenalny smak to wszystko cechy kołacza, który nie bez przyczyny produkuje się już tak długo.
Dawniej rodzaj pieczywa, symbol towarzyszący w trakcie ważnych uroczystości, a dziś ciasto, posiadające oznaczenie produktu regionalnego. Kołocz, bo o nim mowa to bez wątpienia jedno z najstarszych ciast w Polsce. Wykonywany według konkretnego przepisu, ograniczony do trzech wariantów nadzienia lub go pozbawiony, z kruszonką i cukrem pudrem na wierzchu. To niezwykłe ciasto może nie tylko pobudzać kubki smakowe, ponieważ oddziałuje na zmysły również wyglądem i zapachem. Co ważne, kołocz i kołacz to określenia tego samego produktu, które można stosować zamiennie.
Oferta pełna: Kołocz
Poniedziałek | 08:00-15:00 |
Wtorek | 08:00-15:00 |
Środa | 08:00-15:00 |
Czwartek | 08:00-15:00 |
Piątek | 08:00-15:00 |
Sobota | Zamknięte |
Niedziela | Zamknięte |